3 componente auto care trebuie schimbate frecvent, pentru siguranța ta

3 componente auto care trebuie schimbate frecvent, pentru siguranța ta

sursa foto: https://pixabay.com/en/car-engine-prius-c-motor-car-231213/

Atunci când vorbim de o mașină, e foarte greu să stabilim care dintre piesele care ajută la buna funcționare a acesteia sunt mai importante și pe care dintre acestea le poți trece cu vederea, atunci când vine momentul să le schimbi cu unele noi. Până la urmă, siguranța ta și a celorlalți pasageri poate depinde de o singură anvelopă reșapată care, la viteză mai mare și temperaturi ridicate, poate provoca un accident. Nu putem stabili care sunt piesele cele mai importante ale mașinii tale, pentru că toate contează aproape în egală măsură, dar îți putem spune care sunt componentele pe care mai toată lumea le trece cu vederea, însă, odată defectate, acestea îți pot crea pagube materiale mari si îți pot pune și siguranța în pericol.

Rulmenții roților

Rulmenții sunt acele componente ale mașinii care, aflate într-o bună stare de funcționare, fac posibilă mișcarea liberă a roților. Atunci când auzi un zgomot ciudat la una din cele patru roți, denumită popular și „huruit de roți”, e semn clar că unul sau mai mulți rulmenți de roată sunt pe cale să cedeze. Deznodământul acestei situații poate fi unul grav, dacă ignori sunetul evident pentru câteva sute de kilometri parcurși cu mașina. Rulmentul se poate rupe sau bloca chiar atunci când autoturismul se deplasează, efectul imediat fiind acela de blocare completă a roții. Situația trebuie evitată, pentru că, în acest caz, poți pierde controlul volanului, mașina poate intra pe contrasens sau te poți chiar răsturna. Imediat ce ai sesizat un sunet ciudat la una din roțile mașinii, dă o fugă cu ea până la service, nu înainte de a cumpăra un rulment nou. Poți găsi în oferta noastră rulmenți pentru Opel Astra G sau pentru orice altă marcă pe care o are mașina ta.

Cureaua de distribuție

Cureaua de distribuție are funcția de a sincroniza partea superioară de cea inferioară a motorului și este una din cele mai solicitate părți dintr-o mașină. Această componentă auto trebuie schimbată în funcție de indicațiile producătorului, durata ei de viață oscilând între 40 și 120 de mii de kilometri parcurși sau 5 ani de utilizare continuă. Îți poți da seama că momentul se apropie dacă mașina trepidează sau „bate” adică dacă auzi sunete ciudate venind de la motor, asemănătoare cu ciocăniturile în ușă. Nu este indicat să îți schimbi singur cureaua de distribuție, ci să apelezi la un service autorizat pentru această operațiune, fiind destul de dificil de realizat.  

Pompa de servodirecție

Putem spune că servodirecția devine importantă atunci când lipsește. Nimic nu poate fi mai frustrant decât să rămâi fără servodirecție la volan, mai ales dacă este vorba de un drum lung pe care trebuie să îl parcurgi. Vei ajunge la destinație cu dureri de brațe ca după un antrenament la sala de fitness! Pentru a evita această situație, e bine să verifici periodic dacă pompa de servodirecție funcționează cum trebuie, dacă ai pierderi de lichid după o perioadă de câteva ore în care ai lăsat mașina pe locul de parcare, sau dacă mai ai lichid de servodirecție suficient. În cazul în care observi nereguli la una din cele trei, va trebui să faci o vizită la service-ul auto autorizat, pentru a remedia situația.

Aceste trei componente sunt mai puțin populare, dar foarte costisitoare, atunci când se defectează, așa că ai grijă de mașina ta, pentru a te putea bucura de călătorii în siguranță. Și nu uita că pe epiesa.ro găsești întotdeauna componentele auto de care ai nevoie!

Leave a Reply