Acte necesare si programare RAR 2019: cum trebuie să te pregatesti pentru inspectie

Cheie pentru masina autoRegistrul Auto Român (RAR) este instituția care îți poate elibera certificatul de autenticitate, pe care îl vei folosi ulterior în procesul de înmatriculare a mașinii pe care tocmai ai cumpărat-o. Pentru că procesul de obținere a acestui act nu este unul întocmai simplu, ne-am gândit să îți punem la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege mai bine care sunt pașii pe care va trebui să îi parcurgi, dar și care sunt costurile la care ar trebui să te aștepți. Iată ce trebuie să știi despre certificatul de autenticitate RAR.

Ce înseamnă autenticitatea unui autoturism?

Angajații Registrului Auto Român urmează să îți evalueze starea elementelor de identificare a mașinii tale, adică piese auto specifice din caroseria acesteia, urmând să fie stabilite caracteristicile sale constructive. Practic, este verificată configurația autoturismului, care ar trebui să fie aceeași din momentul omologării. Dacă toate criteriile sunt întrunite, RAR îți va elibera certificatul de autenticitate.

Când este obligatoriu certificatul de autenticitate RAR?

Indiferent dacă autoturismul este nou sau la mâna a doua, dacă l-ai cumpărat din străinătate va trebui să treci obligatoriu cu el pe la RAR pentru obținerea certificatului. După intrarea în vigoare a OUG nr. 41/2016, toate autovehiculele care au fost achiziționate din afara teritoriului României și trebuie înmatriculate în țară, precum și cele care nu au fost înmatriculate în alte state, dar urmează să aibă numere de România, vor avea nevoie de eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV), deci vor trece prin verificările impuse de RAR.

Dacă ai cumpărat de curând o mașină la mâna a doua care a mai fost înmatriculată în România, dacă ai achiziționat una nouă de la reprezentanță ori dacă ai un autovehicul destinat competițiilor sportive sau încadrat la categoria „de epocă” vei scăpa de această grijă, pentru că nu va trebui să faci RAR-ul.

Acte necesare RAR

Pentru a fi sigur că vei obține certificatul de autenticitate RAR, e bine să ajungi în fața instituției cu „temele făcute”, adică să ai un dosar complet. Din acesta nu trebuie să lipsească:

  • cererea de activitate RAR – completată de către solicitant pe propria sa răspundere;
  • documentele de înmatriculare din statul în care a fost înmatriculat autovehiculul;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • cartea de identitate a vehiculului din țara de proveniență;
  • dovada ITP în termen de valabilitate (de obicei, odată cu identificarea și omologarea, se face și ITP-ul, tot la RAR.

Cât costă RAR-ul?

Prețul pentru eliberarea certificatului de autenticitate RAR este de 150 lei pentru autovehiculele din România, pentru care va fi nevoie doar de identificarea acestora, și de 450 de lei pentru autovehiculele aduse din străinătate, pentru care se va efectua și omologarea, odată cu verificarea autenticității lor.   

Cât durează inspecția RAR?

Vei obține certificatul de autenticitate RAR pe loc, desigur, dacă nu apare nicio neregulă în cadrul verificărilor. Vei putea folosi documentul pentru o singură înmatriculare, pe care o poți finaliza în termen de 60 de zile de la data eliberării certificatului.

Cum se realizează programarea RAR?

Înainte de orice, dacă vrei să obții certificarea RAR pentru mașina pe care tocmai ai achiziționat-o, e necesar să faci o programare RAR. Puteti face programare pentru una dintre cele 42 de reprezentanțe RAR din țară: București, Iași, Suceava, Cluj, Botoșsani, Sibiu, Bacău, etc.

Programare RAR pentru o singură mașina

Se poate face online utilizând formularul de aici.

Programare RAR pentru mai multe vehicule

Se poate face printr-un apel telefonic cu tarif normal la numărul unic 021.9672. Programarea pentru mai multe vehicule nu se poate face online.

Verificarea programării RAR

Se poate face tot online pe pagina dedicată verificării.
După ce ai obținut numărul de programare, poți aștepta ziua respectivă când vei putea merge cu actele pe care le-am menționat anterior pentru inspectia mașinii.

Anularea programării RAR

Daca nu puteți ajunge la programarea stabilită, anularea acesteia se poate face completând în formularul online cuvântul ANULARE și toate informațiile solicitate de formular. Puteți face anularea programării și prin apel telefonic la numărul 021.9672.

Ce vor verifica cei de la RAR?

Specialiștii vor fi interesați de câteva aspecte, în procesul de verificare al autoturismului tău. Seria de șasiu sau cea de caroserie, seria de motor, autenticitatea documentului care atestă țara de proveniență a mașinii, precum și dacă vehiculul este sau nu dat în urmărire pe plan internațional la data certificării autenticității sunt aspectele de care se vor preocupa.

Acum știi la ce să te aștepți și cum să te pregătești pentru o verificare în cadrul RAR. Mult succes!

Leave a Reply