Cum îți dai seama că trebuie schimbate plăcuțele de frână?

Componente masina

 

Toate componentele unei mașini sunt importante, dar de la calitatea unora dintre acestea nu trebuie să faci niciodată rabat, pentru că de ele depinde siguranța ta și a celor cu care călătorești. Printre părțile esențiale pentru asigurarea unui drum fără peripeții ale unui autoturism sunt și plăcuțele de frână, de care trebuie să te preocupi în mod special. De ce trebuie să fii atent la uzura frânelor mașinii tale, la ce riscuri te expui când ignori schimbarea acestora și când trebuie să ajungi cu autoturismul la service, pentru înnoirea plăcuțelor îți vom explica în cele ce urmează.

De ce se uzează plăcuțele de frână?

Deși au o durată de viață mare, garantată de producător, de foarte multe ori mașina ta va avea nevoie de plăcuțe noi, din cauza stilului de condus pe care ești nevoit să îl adopți, mai ales dacă locuiești într-un oraș mare. Traficul aglomerat și opririle dese pe care ești nevoit să le faci vor scurta mult durata în care frânarea se va face în siguranță. De vină pentru distrugerea lor mai sunt și gropile, pe care le observăm prea târziu și suntem nevoiți să apăsăm pedala de frână în ultimul moment, pentru a nu le lua în plin.

Cât de des trebuie schimbate?

Nu mulți șoferi cunosc această informație, însă plăcuțele de frână trebuie schimbate mai des decât discurile de frână. Mai exact, plăcuțele trebuie schimbate de două ori mai repede decât discurile. Între 15.000 și 25.000 de kilometri parcurși sunt suficienți pentru a deteriora plăcuțele, în vreme ce pentru discurile de frână nu trebuie să-ți faci griji până nu circuli 40.000 de kilometri, dacă folosești mașina pentru oraș.

Cum se simte la condus când plăcuțele sau discurile sunt uzate?

placute de frana, schimbare frane

Placuta de frana uzata

 

Poți observa cu ochiul liber sau simți în pedala de frână dacă discurile sau plăcuțele cer să fie schimbate. Uzura discului poate fi observată cu ochiul liber, dacă sesizezi denivelări mai mari de 2 milimetri pe discul de frână. Însă un disc mai poate fi bun de înlocuit și din cauza plăcuțelor de frână, mai ales dacă ai ales produse mai slabe din punct de vedere calitativ. Concret, plăcuțele se vor uza neuniform, provocând adevărate șanțuri pe discuri.

O altă situație este atunci când, la frânare, simți vibrații în pedală. E semn clar că discurile nu mai sunt bune și trebuie schimbate cât mai curând, pentru a evita un eveniment nefericit.

Când e cel mai bun moment să schimbi plăcuțele?

Dacă ai jante de aliaj, poți observa, fără să dai roata jos, dacă plăcuțele necesită o reînnoire. Dacă ai jante de tablă, e necesar să ajungi la etrier, adică să o urci pe rampă sau pe un cric, ca să poți da roțile jos. Dacă observi o uzură până la 3 milimetri, grăbește-te să pui unele noi.

Câte plăcuțe trebuie să cumperi?

Niciodată nu trebuie să schimbi plăcuțele de frână de la o singură roată. Ele trebuie schimbate în set, adică toate cele de pe aceeași punte trebuie să fie noi.

Reține că atunci când schimbi discurile de frână e neapărat să cumperi și plăcuțe noi, altfel riști ca primele dintre ele să se deterioreze imediat și apoi să fii nevoit să le cumperi din nou pe toate. Nu amâna momentul schimbării plăcuțelor sau a discurilor, pentru că te expui la un risc foarte mare și poți face rău, fără să vrei, și celorlalți participanți la trafic.

Pe epiesa.ro vei găsi orice model de plăcuțe, indiferent că ești în căutarea unor plăcuțe de frână pentru Golf 4, plăcuțe de frână pentru Logan, plăcuțe de frână pentru Opel Astra G sau plăcuțe de frână pentru Opel Astra H. Alege piesele potrivite pentru mașina ta și condu în siguranță!

Leave a Reply