Cum să verifici dacă mașina pe care vrei să o cumperi a fost implicată într-un accident rutier?

Cum să verifici dacă mașina pe care vrei să o cumperi a fost implicată într-un accident rutier?

sursa foto: https://pixabay.com/en/headlamp-accident-auto-blue-broken-2940/

După cum știi deja, românii preferă să cumpere mașini la mâna a doua mai mult decât să investească într-una nouă. Acest aspect este unul perfect normal, ținând cont de reducerea considerabilă la prețul final al mașinii, chiar dacă aceasta necesită mici reparații imediat după cumpărare, pentru a funcționa în parametri normali, pentru că magazinele de piese auto online îți pun la dispoziție toate articolele de care ai nevoie.

Riscurile care vin la pachet cu ofertele aproape de nerefuzat atunci când achiziționezi într-un autoturism second-hand sunt să nimerești o mașină care are kilometrajul mult mai mare decât cel indicat în bord sau să cumperi una care a fost implicată într-un accident.

În prima situație, durata de viață a mașinii se reduce considerabil, mai ales dacă diferența dintre kilometri reali și cei care apar în bord este una serioasă, însă te poți bucura destul de mult timp de funcționalitatea acesteia, chiar dacă a străbătut distanțe uriașe. În situația în care autoturismul a fost implicat într-un accident, lucrurile nu mai sunt de trecut cu vederea, pentru că avariile pot fi destul de grave sau se pot înrăutăți într-un timp foarte scurt, cât timp mașina este sub proprietatea ta, ceea ce o poate face nefuncțională sau, în cel mai rău caz, îți va pune viața în pericol.

Am pregătit pentru tine câteva sfaturi esențiale în verificările pe care trebuie să le faci atunci când testezi o mașină pe care vrei să o cumperi, pentru a scoate din discuție implicarea acesteia într-o coliziune auto, fie ea și una minoră. Iată ce ar trebui să nu-ți scape din vedere!

Textura materialului de pe bord

Acordă o atenție deosebită bordului și materialului din care acesta este confecționat. Dacă observi diferențe de textură sau de nivel, e posibil ca autoturismul respectiv să aibă un trecut nu tocmai glorios, pe care actualul proprietar vrea să îl evite în discuția premergătoare vânzării. Caută să vezi dacă mai există airbag-uri în bord și uită-te atent și sub carcasa bordului. Orice neregulă ar putea ascunde o daună prin care mașina a trecut.

Lonjeroanele

Lonjeroanele sunt ca niște grinzi din metal care susțin scheletul mașinii. În cazul în care observi că nu sunt perfect drepte, mai mult ca sigur mașina pe care o examinezi a suferit daune serioase, care au afectat-o puternic. Același lucru l-ar indica și sudura unei părți din lonjeroane, deci renunță la ideea de a cumpăra acel autoturism.

Farurile

În cazul în care o mașină este implicată într-un eveniment rutier nefericit, prinderea farurilor va ceda foarte ușor și va rămâne cu sechele. Numai în cazul înlocuirii totale a farurilor acest aspect poate fi mascat, însă nu strică un motiv de precauție în plus, nu-i așa?

Culoarea caroseriei

Vopseaua sare prima de pe mașină, în cazul implicării acesteia într-o coliziune, așa că dacă sesizezi diferențe de culoare între părți ale mașinii, trebuie să te asiguri că aripa nu a fost revopsită din cauze mai serioase decât o simplă urmă de rugină.

Portierele sau capota

Nici portierele nu scapă nevătămate în cazul unui accident, așa că e posibil ca îmbinările sau chederele să fie mișcate mult din locul lor obișnuit. La fel de mari diferențe poți sesiza și la capotă, care nu se va mai închide ca înainte de accident, mai ales dacă e vorba de unul lateral sau frontal.

Un test pe care îl poți face este acela de care, probabil, ai auzit, adică cel cu magnetul. Dacă așezi un magnet obișnuit pe caroseria mașinii pe care vrei să o cumperi iar acesta nu aderă la elementele de metal, s-ar putea ca sub stratul de vopsea să se ascundă unul de chit, care maschează urmele unui accident. Dacă sesizezi o astfel de situație sau pe oricare alta din cele amintite mai sus, îți recomandăm să te reorientezi asupra altei oferte auto, ca să eviți riscurile de a cumpăra o mașină care a fost lovită serios.

 

Leave a Reply