Plăcuțele de frână scârțâie? Află când ar trebui să le schimbi și cum poți face asta – ePiesa.ro

placute de frana

sursa foto: https://pixabay.com/en/gas-pedal-clutch-pedal-clutch-397481/

Siguranța ta și a celorlalți pasageri ar trebui să stea pe primul loc atunci când conduci, indiferent de distanța pe care urmează să o parcurgi. După cum probabil știi deja, sistemul de frânare al mașinii este cel mai important aspect de care trebuie să ții cont atunci când te pregătești să urci la volan și depinde de mai multe componente ale mașinii tale. Pornind de la anvelopele auto și până la pedala de frână, întreg procesul de frânare depinde de buna funcționare a componentelor sistemului. Dacă vrei ca distanța de frânare să fie una cât mai mică, iar procesul să fie unul eficient și cu o reacție imediată, e important să nu scapi din vedere întreținerea discurilor de frână, dar și investiția într-un set de plăcuțe de frână. Dacă auzi un scârțâit atunci când apeși pedala de frână, cel mai probabil e nevoie să îți cumperi plăcuțe de frână noi, dacă vrei să ai parte de drumuri fără peripeții. Când trebuie schimbate și cum poți face asta fără prea mult ajutor îți vom spune în ceea ce urmează.

Când e necesar să schimbi plăcuțele de frână?

Ce presupune procesul de schimbare a plăcuțelor de frână?

Cum poți schimba plăcuțele de frână în propriul garaj?

Când e necesar să schimbi plăcuțele de frână?

Schimbarea plăcuțelor de frână și perioada în care urmează să le folosești pe cele pe care abia le-ai montat depind foarte mult de percepția ta. Totuși, e bine să ții cont de sfaturile specialiștilor în domeniul auto, care recomandă schimbarea plăcuțelor de frână cu un set nou imediat după parcurgerea distanței de 30.000 de kilometri. Dacă nu reușești să faci asta imediat după ce ai străbătut această distanță, poți amâna momentul, dar nu aștepta să ajungi la 50.000 de kilometri petrecuți la volanul mașinii fără să le înlocuiești cu unele noi, pentru că te expui unui real pericol.


O pondere mare în decizia pe care o iei cu privire la momentul ideal în care e recomandat să schimbi plăcuțele de frână o are și stilul tău de condus. Dacă locuiești într-un oraș aglomerat și principalele tale deplasări sunt făcute de acasă la locul de muncă și înapoi la orele de vârf, e lesne de înțeles că sistemul de frânare al mașinii tale va fi mult mai solicitat decât cel al unui autoturism folosit cu precădere pentru parcurgerea distanțelor mari. În acest caz, e posibil să auzi șuieratul care anunță că e momentul să faci o comandă de plăcuțe de frână noi mult mai devreme decât ai preconizat. Același lucru este valabil și pentru discurile de frână, pe care ar trebui să le utilizezi între 80.000 și 120.000 de kilometri, care se uzează mult mai repede la șoferii care preferă un stil de condus sport, cu frâne puternice și dese. Nu în ultimul rând, e important să nu uiți să înlocuiești și lichidul de frână atunci când te preocupi de schimbarea celorlalte uleiuri ale mașinii, precum uleiul de motor sau uleiul de transmisie.

Plăcuțe de frână

sursa foto: https://pixabay.com/en/steel-automobile-part-spare-pill-3075241/

Îți mai poți da seama că e cazul să schimbi plăcuțele de frână care sunt montate pe mașina ta dacă se aprinde martorul de bord care te anunță acest lucru. Acesta arată ca în imaginea de mai jos:

Ce presupune procesul de schimbare a plăcuțelor de frână?

Înainte de a-ți spune cum poți schimba plăcuțele de frână în propriul garaj, îți vom recomanda să apelezi, totuși, la un mecanic auto priceput, care te va scuti de timpul și uneltele pe care ai fi nevoie să le ai la îndemână pentru a duce la bun sfârșit misiunea propusă. Dacă vrei să îți asumi această manoperă, e bine să știi că vei avea nevoie de un cric cu o capacitate de minimum două tone, un trepied de susținere, o cheie de roți, o șurubelniță, o cheie cu tubulatură, un hexagon, o perie de sârmă, un patent, un spray pentru curățarea frânelor, vaselină, o pilă și o seringă.

Cum poți schimba plăcuțele de frână în propriul garaj?

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să securizezi mașina pe un cric, ca mai apoi să poți da roata la care vrei să schimbi plăcuțele de frână jos. Trepiedul îl vei folosi pe post de asigurare suplimentară, în cazul nefericit în care cricul ar ceda. Cu o șurubelniță dreaptă, scoate cele două capace pe care le vei găsi în spatele etrierului și care acoperă cele două șuruburi cilindrice cu intrare de hexagon. După ce le-ai desfăcut și pe acestea, scoate cablul care este prins pe un suport de etrier și care este senzorul de ABS. Cu un patent, scoate siguranța etrierului și extrage-l cu grijă din suport, apoi așază-l pe brațul planetarei și scoate și cealaltă plăcuță. Desfă șuruburile suportului de plăcuțe cu o cheie tubulară, îndepărtează suportul și scoate discul de frână. Curăță de depuneri plăcuțele și pune puțină vaselină pe locurile pe care le-ai scăpat de impurități.

Pune la loc discurile de frână și suportul plăcuțelor, apoi strânge cele două șuruburi cu cheia tubulară. Nu uita să dai cu spray-ul special pentru frâne, care va elimina stratul de protecție aplicat în fabrică, după care poți pune la loc plăcuța de frână exterioară. Deschide capota și desfă căpăcelul rezervorului de frână, ia etrierul, întoarce-l și sprijină-l pe partea de sus a discului și împinge pistonașul în etrier cu două șurubelnițe sau două capete de ciocan. Scoate plăcuța de frână veche și înlocuiește-o cu cea nouă, după care aplică puțină vaselină pe etrier în locul în care va fi instalată plăcuța exterioară. Montează etrierul pe suport și strânge-l bine cu cele două șuruburi cilindrice cu cap de intrare hexagon de 7. Nu uita să acoperi cu căpăcelele de protecție și să montezi siguranța pe suportul de la etrier.

Înainte să te bucuri de îndemânarea de care ai dat dovadă, nu uita să testezi sistemul de frâne. Pornește motorul și apasă pedala de frână de câteva ori, pentru a fi sigur că frânele țin foarte bine.

Pe ePiesa.ro îți punem la dispoziție, încă din 2011, cea mai variată gamă de produse auto din care le poți alege pe cele de care ai nevoie pentru mașina ta. Aici vei găsi și plăcuțe de frână Logan, plăcuțe de frână pentru Volkswagen, Opel, Dacia sau orice altă mașină conduci. Comanda va ajunge la tine în cel mai scurt timp, mulțumită serviciului de curierat rapid pe care ți-l punem la dispoziție oriunde în țară. Poți alege să achiți piesele auto prin metoda de plată preferată de tine, cu garanția returnării banilor, în cazul în care te răzgândești la maximum 14 zile după primirea comenzii.

Călătorește în siguranță și bucură-te de experiențe plăcute la volan, alegând piesele auto originale sau piesele auto aftermarket pe care ți le punem la dispoziție pe site-ul nostru.

Leave a Reply